Forum CruelCrew Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
golonka

 
Odpowiedz do tematu    Forum CruelCrew Strona Główna » Kulinarny kacik gracza - by Ben Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
golonka
Autor Wiadomość
freez
Newbee


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Post golonka
Golonka ala freez Smile
a wiec kupujemy golonkę ważne żeby golonka nie była tłusta na brzegach bo wtedy jest mdła i nie jest za bardzo strawna nie wspominając o smaku
więc wybieramy golonkę tylną !! o mięsie koloru czerwonego i cienkiej warstwie tłuszczu
gotujemy około 2 godzin tak żeby po wbiciu widelca nie było widać wypływającej krwi
po wyciągnięciu z wody nacinamy golonkę robiąc nacięcia w kształcie przecinających się linii następnie smażymy do zarumienienia tak żeby nabrała kolorów w międzyczasie dodajemy oregano sól i pieprz jak nam golonka wystarczająco się zarumieni dolewamy trochę wody z gara w którym gotowaliśmy golonkę ta woda jest praktycznie jak rosół wiec idealnie nadaje sie na sos , jak już zalejemy golonkę i dodamy wspomnianych przypraw wyciągamy golonkę i tniemy na 4 części tak żeby oddzielić kość od mięsa , samo mięso wrzucamy z powrotem do sosu i dusimy jeszcze około 30 min w między czasie smażymy porcje frytek i robimy sos musztardowo-majonezowy
(sos musztardowo majonezowy - do pojemnika wrzucamy 7 łyżek majonezu na 3 łyżki musztardy )
sałatka jest względna ja jednak zazwyczaj używam sałatę zieloną z śmietaną 18 %
w całości trzeba pamiętać o tym że sos musztardowo-majonezowy odgrywa bardzo ważna role w daniu ponieważ mięso jak i frytki maczamy w sosie i danie nabiera właściwego smaku.
danie polecam tylko raz na miesiąc porządnie zrobione powinno się rozpływać w ustach .
składniki :
- musztarda
- majonez
- oregano
- golonka tylna
- frytki (zależy od ilości osób)
- sól
- pieprz
- sałatka (jak kto woli )


Post został pochwalony 0 razy
Sob 19:36, 24 Lut 2007 Zobacz profil autora
ZiemoOne
Administrator
Administrator


Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów Wlkp. POLSKA

Post
A ta wode solisz jak gotujesz czy nie Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Nie 19:59, 25 Lut 2007 Zobacz profil autora
ben
Killer


Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

Post
Ja czesto zamiast soli to uzywam Vegety, wtedy nadje to dobrego smaku rowniez


Post został pochwalony 0 razy
Nie 20:35, 25 Lut 2007 Zobacz profil autora
Modlicha
Newbee


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów Wlkp

Post
Wszystko fajnie ale jak golonka to bez musztardy, przynajmiej ja tak robie.
Vegety podczas gotowania jeszcze sypac nie próbowałem ale za to od soli jepsza jest magi czy jak to sie nazywa.


Post został pochwalony 0 razy
Pią 20:49, 04 Maj 2007 Zobacz profil autora
ben
Killer


Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

Post
rzecz gustu Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Sob 12:28, 05 Maj 2007 Zobacz profil autora
ZiemoOne
Administrator
Administrator


Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gorzów Wlkp. POLSKA

Post
Wiadomo Razz
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Nie 12:51, 06 Maj 2007 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum CruelCrew Strona Główna » Kulinarny kacik gracza - by Ben Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin